Skip to main content

‘Webwinkels overtreden de wet bij retourzendingen’

online shoppingMeer dan de helft van de webwinkels houdt zich niet aan de wettelijke regels die gelden bij het retour zenden van aankopen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond onder 200 webwinkels. Webwinkels betalen vaak te laat of een onjuist bedrag terug aan de klant.

Door de consumentenbond werden er 3 bestellingen geplaatst per webwinkel en vervolgens binnen de wettelijke bedenktijd van 14 dagen weer terug gestuurd. Webwinkels betaalden regelmatig het aankoopbedrag te laat terug of maakten een verkeerd bedrag over.

webwinkels consumentenbondDe Consumentenbond onderzocht ook of webwinkels die aangesloten zijn bij Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk beter presenteerde. Maar deze blijken zich niet beter aan de regels te houden en betaalden net zo vaak te laat terug als webwinkels zonder keurmerk. Ook werden er in sommige gevallen keurmerklogo’s ten onrechte gebruikt.

Regels webwinkels

Als u een eigen webwinkel heeft of een webwinkel wilt starten is het van belang om goed na te gaan welke rechten uw online klanten hebben. Een consument heeft de volgende rechten bij een online aankoop:

Bestelknop:
Je moet duidelijk kunnen zien dat het plaatsen van een bestelling ook een verplichting tot betaling inhoudt.

Betaalnummers:
Klantenservice mag niet via een duur telefoonnummer​ (dit is van toepassing op klanten die een online aankoop hebben geplaatst).

Prijzen:
Prijzen moeten duidelijk vermeld staan op de webwinkel, zo ook de eventuele verzendkosten (geen verassingen achteraf).

Vinkjes:
Deze mogen niet standaard geselecteerd staan (bijv. nieuwsbrief of extra aanbieding).

Informatieplicht:
De webwinkel moet begrijpelijke en volledige informatie bevatten, over het product, de winkel zelf en de garantie.

Herroepingsrecht:
Het recht om van een aankoop af te zien is 14 kalenderdagen, de consument mag het pakket zonder melding vooraf retourneren.

Diensten:
Ook diensten (bijv. telefoonabonnementen, levering gas/elektriciteit etc.) moeten binnen 14 dagen herroepen kunnen worden.

Uitzonderingen:
Hieronder vallen o.a. bederfelijke producten, downloads, producten van hygiënische aard (cosmetica, ondergoed etc.) en muziekdragers.

 

 

Klik3 is vanaf nu:

Webworx Digital Agency

Met de onthulling van onze nieuwe identiteit als Webworx, breiden we onze horizon uit tot meer dan alleen WordPress en bieden we uitgebreide e-commerce oplossingen. Met doelgerichte, efficiënte communicatie en een gestroomlijnde aanpak zetten we ons in voor het creëren van unieke webervaringen die de groei van onze klanten stimuleren.
Ga onze nieuwe website
close-link