Skip to main content

WordPress 5.0 met Gutenberg op 6 december beschikbaar

Morgen zal de langverwachte WordPress 5.0 met Gutenberg beschikbaar worden gesteld. Om alvast maar met de deur in huis te vallen: wacht nog even met updaten!

Wat is er nieuw in WordPress 5.0?

WordPress staat op het punt om de grootste verandering in jaren uit te brengen. In WordPress 5.0 hebben ze een gehele nieuwe tekst editor ingebouwd, namelijk Gutenberg. Ze hebben hiermee afscheid genomen van de oude vertrouwde TinyMCE. WordPress gebruikers hebben de afgelopen maanden al kennis kunnen maken via een plugin, echter vanaf versie 5.0 zal Gutenberg geïntegreerd zitten in WordPress (en kan TinyMCE eventueel als plugin geïnstalleerd worden).

Wanneer je overstapt op WordPress 5.0, zal dus je huidige teksteditor volledig achterhaald zijn en vervangen zijn door Gutenberg. Plugin ontwikkelaars hebben tijd nodig om hun code daarop aan te kunnen passen. Enkele grote jongens, zoals WPML raden gebruikers aan om nog even te wachten met deze update tot na de jaarwisseling.

Waarom komt WordPress met een andere tekst editor?

Achter WordPress gaat een bedrijf schuil, Automattic, dat naast een open-source variant ook de dienst WordPress.com heeft draaien. Dit platform moet concurreren met andere website oplossingen zoals Wix, Squarespace, Webely en Jimdo. WordPress is veruit het populairste platform (momenteel een marktaandeel van 32%) en de jaarlijkse groei ligt op zo’n 18%. Concurrenten zoals Wix en Squarespace groeide met gemiddeld zo’n 200%.

Wanneer je een uitgebreide WordPress site wilt maken ontkom je er haast niet aan om gebruik te maken van een thirdparty pagebuilder plugin, of (onze voorkeur) gebruik te maken van custom fields. Tijd dus om flink wat vernieuwingen door te voeren in de oubollige tekst editor.

Lancering WordPress 5.0

Gisteren is bekend geworden dat op donderdag 6 december de officiële release is van WordPress 5.0. Hoewel wij normaal gesproken gebruikers adviseren om hun website zo snel mogelijk te voorzien van de aller laatste WordPress core updates, raden we dat in dit geval even af. Ook klanten met een onderhoudscontract zullen niet direct overgaan naar versie 5. We zullen per website na gaan of deze compatible is met WordPress 5.0 en met Gutenberg. Indien nodig zullen we de TinyMCE plugin installeren.

Hoe kan ik me voorbereiden op WordPress 5.0?

Wanneer je je eigen WordPress website beheerd, is het belangrijk om eerst goed te testen. Dit doe je niet direct op je live-site maar bij voorkeur op een (lokale) testomgeving, zodat het je website niet beïnvloed. Je moet namelijk eerst zeker weten dat het thema dat je gebruikt en alle plugins naar behoren werken.

Je kunt beginnen door de Gutenberg plugin te installeren, of de WordPress 5.0 release candidate (of de uiteindelijke versie zodra die morgen uitgekomen is).

Overstap naar WordPress 5.0 met Gutenberg: wat gebeurt er met mijn huidige content?

Content die je met de oude TinyMCE editor geschreven hebt, zal als één tekstblok geplaatst worden binnen de Gutenberg editor. Op deze manier kun je gewoon het content formaat van al je berichten, pagina’s etc. behouden en hoeft je niet alle content aan te passen. Je hebt nu echter wel de mogelijkheid om je content om te zetten naar een ‘Gutenberg’-block.

Uhh.. WordPress 5.0, Gutenberg? Help!

Mocht je door de bomen het bos niet meer zin en vragen hebben over de nieuwe WordPress 5.0 met Gutenberg, stuur dan een mail naar support@klik3.nl of bel 0161712045. Dan kunnen we samen even naar je website kijken en ervoor zorgen dat je zorgeloos over kunt  stappen naar WordPress 5.0.

Klik3 is vanaf nu:

Webworx Digital Agency

Met de onthulling van onze nieuwe identiteit als Webworx, breiden we onze horizon uit tot meer dan alleen WordPress en bieden we uitgebreide e-commerce oplossingen. Met doelgerichte, efficiënte communicatie en een gestroomlijnde aanpak zetten we ons in voor het creëren van unieke webervaringen die de groei van onze klanten stimuleren.
Ga onze nieuwe website
close-link