Skip to main content

WordPress 5.5 is vrijgegeven

Gisteren (11 augustus 2020) is WordPress 5.5 is vrijgegeven. Deze update brengt interessante verbeteringen op gebied van snelheid, vindbaarheid en beveiliging.

Verbeterde laadsnelheid in WordPress 5.5

Afbeeldingen kunnen je website soms langzaam maken, met name wanneer je veel (grote) afbeeldingen op een pagina plaatst. Deze afbeelden worden allemaal ingeladen, ook als je ze niet eens bekijkt. Een oplossing hiervoor is het toepassen van ‘lazy-loading’, iets dat we op veel sites al toepassen met behulp van WP-Rocket. Echter heeft WordPress deze functie nu standaard aan boord, zodat iedereen hier eenvoudig gebruik van kan maken.

Betere vindbaarheid

Je WordPress website zal nu standaard een XML-sitemap maken, zonder dat je daarvoor een plugin nodig hebt. Zoekmachines indexeren je website aan de hand van deze sitemap, hiermee kunnen ze dus eenvoudig alle artikelen, pagina’s en andere post types op je website indexeren. Als jij door ons je WordPress website hebt laten bouwen dan zal deze update je website niet beter vindbaar maken, aangezien wij de XML-sitemap al voor je ingesteld hebben m.b.v. Yoast SEO of Rank Math 😉 .
De sitemap die gegenereerd wordt door WordPress 5.5  is echter vrij basic, dus we blijven eerdergenoemde plugins gebruiken om de XML-sitemaps te genereren en schakelen we de standaard WordPress sitemap uit, om verwarring in zoekmachines te voorkomen.

Betere WordPress beveiliging

Een belangrijke toevoeging aan WordPress 5.5 is de mogelijkheid tot het uitvoeren van automatische updates (zonder dat je daarvoor gebruik hoeft te maken van een stukje custom code of plugins als Companion Auto Update). Je kunt nu instellen dat je plugins en thema’s automatisch wilt updaten. Ook het updaten van plugins die niet in de WordPress repository staan kunnen nu gemakkelijker geüpdatet worden, door de plugin gewoon opnieuw als .ZIP bestand te uploaden (voorheen stuitte je dan op de melding dat de plugin al geïnstalleerd was.

Let wel op:
De toevoeging van automatische updates is vooral een aangename toevoeging voor WordPress gebruikers die hun eigen site onderhouden, maar vaak vergeten om WordPress updates uit te voeren (lees op onze blog waarom updates belangrijk zijn). Op deze manier ben je verzekerd van de laatste security updates.
Echter is het instellen van automatische updates niet geheel zonder risico. Wanneer je handmatig updates uitvoert kun je direct ingrijpen wanneer er iets mis gaat met de update of wanneer er een bepaalde plugin niet compatibel is met je WordPress website of PHP versie. Wanneer jij een KLIK3 onderhoudsabonnement hebt en wij dus jouw website updaten (maar ook back-uppen, testen en monitoren), dan hoef jij je nergens zorgen om te maken! Mocht er na een update toch iets mis gaan, dan lossen we dat z.s.m. en kosteloos op.

Blokeditor updates

WordPress 5.5 voegt ook nog enkele updates door in de wereldwijd erg “gehate” Gutenberg blokeditor. Het heeft nu blokpatronen voor het maken van complexe combinaties van tekst en media, een blokmap om het blok te vinden dat je nodig hebt, en ondersteunt inline beeldbewerking (bijsnijden, roteren en zoomen direct vanuit het afbeeldingsblok). Die beeldbewerkingsfuncties klinken goed – we zouden willen dat ze niet beperkt waren tot de blokeditor, aanzien ook wij ook geen fan van zijn van deze blokeditor.

Er zijn nog meer (kleine) verbeteringen doorgevoerd, je leest er meer over in dit artikel op WordPress.org.

 

Klik3 is vanaf nu:

Webworx Digital Agency

Met de onthulling van onze nieuwe identiteit als Webworx, breiden we onze horizon uit tot meer dan alleen WordPress en bieden we uitgebreide e-commerce oplossingen. Met doelgerichte, efficiënte communicatie en een gestroomlijnde aanpak zetten we ons in voor het creëren van unieke webervaringen die de groei van onze klanten stimuleren.
Ga onze nieuwe website
close-link